Trei povestiri pe solutii win-lose

Am fost putin surprins de numarul de comentarii  la un articol de pe blogul khris.ro. Am cautat senzationalul sau originalitatea pe care cititorii respectivei povestioare probabil le-au gasit. M-am declarat invins scotind de la naftalina un draft mai vechi pe care la vremea respectiva l-am considerat neinteresant si deci nepublicabil:

Episode one:

Anul de gratie 2007. Florian Leandru se mandreste cu originile pierdute in mahalalele Bucurestiului, neam de zarzavagii din secolul XIX, respectat de la Bariera Vergului pana-n fundaturile din Catelu. E drept ca nu stie nimic despre nobilele lucrari agricole, cei 40 de ani in campul muncii la Faur ca incarcator descarcator si cei  10 ani de cand a  iesit la pensie “magna cum laudae” neprilejuindu-i intalniri lucrative cu castraveti sau gogosari. Asta nu-l impiedica insa sa aminteasca la fiecare cinzeaca bauta  in carciuma veche din cartier, ca bunicii au primit de multe ori patrunjelul de aur pentru succese in activitate.

Cu bunavointa primarului a reusit fara prea mari eforturi sa-si retrocedeze cateva hectare de pamant, strategic amplasante la marginea unui lac aflat  la mica distanta de granitele capitalei. Strategice s-au dovedit abia la jumatatea primului deceniu al secolului XXI cand nebunia imobiliara a ajuns firesc pana la hotarele pamantului sau, in apropiere rasarind cateva cartiere cu denumiri pompoase si paza la intrare. Bucuros ca scapa de o pacoste pe care nu a cultivat un fir de rapita, se aliaza cu vecinul sau de razor Filimon Stupar si vande ditamai tarlaua tanarului agent imobiliar de succes pe nume de scena Gelu Comision.  Pretul pe metru patrat suna frumos cu doua zerouri in coada in euro, Florian si consoarta (Veronica Leandru) facand mari eforturi sa citeasca suma inscrisa in extrasul de cont, d-apoi s-o mai si pronunte. Familie cu nevoi modeste (viata la Faur le-a impus un regim auster) utilizeaza o suma moderata pentru repararea acoperisului casei si pentru achizitonarea unui Logan, mai mult pentru a intra in randul lumii, niciunul dintre ei neposedand carnet de conducere. Restul au fost depozitati bancar pe termene lungi si foarte lungi cu dobanzi “aniversare”.

Calcul de criza:
pret vanzare aprilie 2007: 180.000 euro x 3.33 = 599.400 lei
dobanda bancara (o medie capitalizata  de 10% sa zicem) = 59.940 lei/an x 3 ani = 198.400 lei
sold in cont aprilie 2010: 797.800 lei /4.1 = 194.500 euro

Simulare: daca ar fi constituit depozite in valuta, familia Leandru ar fi fost posesoarea frumoasei sume de 202.500 euro (raportata la o dobanda medie de 4%). O mica pierdere de 8.000 euro…


sursa: www.agroinfo.ro

Episode two:

Vecinul Filimon Stupar e un  pasionat  jucator la LOTO si multilateral dezvoltat in ceea ce priveste diferite abilitati manualo-practice: ajutor de mecanic auto cu experienta in schimbarea filtrelor de ulei la Dacie, expert in blocarea contoarelor electrice pentru furtul “curentului” in cartier (intre timp isi face ucenicia si pe contoarele de gaz), este primul bagator de seama atunci cand se sapa un put de apa, se toarna o alee de ciment in curte, se schimba un bec sau pur si simplu, romaneste, se bate un cui. Aparatia lui Gelu Comision pe tarlaua lui pare fi deasemenea providentiala, vanzarea bucatei de pamant deschizandu-i  febril apetitul antreprenorial, specific vremurilor si intarind vorbele batranilor prin care romanul s-a nascut patron.
Mica fabricuta  de termopane a aparut senin, cativa developeri imobiliari promitandu-i contracte ferme si profitabile. Banii nu au fost o problema, utilajele si constructia au fost achitate cash, pentru linia de productie  gasind facil banci dispuse sa-i contracteze linii de credit de cateva sute de mii de euro, angajatii au aparut  rapid din randul neamurilor ademenite de cascaval, afland cu aceasta ocazie ca toate rubedeniile au pus un geam la viata lor. S-au apucat rapid de treaba si la sfarsitul anului inteprinderea avea pe stoc termopane pregatite  pentru cartierele rezidentiale ce vor fi ridicate. Si au fost. Ridicate. Ce folos insa. Doi beneficiari sunt acum in procedura de faliment,  ceilalti il amana la infinit cu plata pana cand (daca) vor vinde casele sau apartamentele. Oricum, inaintea lui asteapta multi alti furnizori si deasupra tuturor este banca finantatoare.

Alt calcul de “criza”
pret vanzare aprilie 2007: 180.000 euro
cost hala/constructie+utilaje tehnologice: 150.000 euro
costuri de productie: aprox 300.000 euro pentru 2007/2009
cifra de afaceri 2007/2009:400.000 euro
clienti neincasati RESTANTI la 31.12.2009: 250.000 euro

Situatie aprilie 2010: o constructie si utilaje care valoreaza acum pe piata circa 60.000 euro si pe care banca inca nu vrea sa le execute in contul liniei de credit neplatite de 100.000 euro; o pierdere din cash flow de 50.000 euro.
Cu lacatul pus pe usa fabricutei, vecinul Filimon Stupar a ramas in continuare un pasionat jucator la LOTO …

Episode three:

Gelu Comision. Ah, Gelu Comision, agentul imobiliar venit in capitala de pe malurile Bistritei in plin boom imobiliar. Prezenta masculina hotarata si o vorba dulce specifica plaiurilor natale au fermecat pe loc patroana unei agentii de (mare) succes  care l-a angajat chiar si cu un salariu fix consistent, ciudat pentru o activitate bazata, cum altfel, pe… comision. Abilitatile de negociere l-au propulsat rapid topul vanzarilor incheiate profitabil, de la apartamentele vaduvelor ce nu conteneau in a-l recomanda tututor vecinelor pana la ansambluri rezidentiale ce promiteau in reclame spatii intregi cu verdeata si piscine private. Castigurile cresteau constant, vizibile in modul de viata, de la haine haute couture pana la leasing-ul unei fiare 4×4 cu patru cerculete impletite. A aparut firesc oportunitatea de a lua destinul in propriile maini, oportunitate concretizata in tarlalele lui Leandru si Stupar, chilipiruri cu 20% mai ieftine decat majoritatea terenurilor din zona. Un credit ipotecar urias ce-i inghitea peste 55% din castigurile lunare parea ca aduce doar o normalitate a vremurilor, valoarea palind in fata potentialului viitor castig ce ar fi trebuit sa pastreze trendul crescator al preturilor in imobiliare.
Visul unui profit urias s-a prabusit insa mai ceva ca Lehman Brother, Gelu Comision confruntandu-se astazi cu un dureros faliment personal. Activitatea de agent imobiliar ii asigura cel mult plata intretinerii pe o piata inghetata la propriu (iarna grea) si figurat. Valoarea terenului ipotecat a scazut cu 60% in conditiile in care ar mai fi cineva dispus sa-l cumpere. Bestia 4×4 zace demult in parcurile societatii de leasing, pana si abonamentul la metrou acum pare un lux.

Inca un calcul de criza:
valoare teren achizitionat aprilie 2007: 360.000 euro
credit ipotecar obtinut: 270.000 euro
rata lunara: 2.160 euro
valoare (ipotetica) teren aprilie 2010: 144.000 euro
venturi personale lunare aprilie 2010: 500 euro
restante la banca: 20.000 euro

Gelu traieste cu speranta unei reveniri neanuntate impacat cu faptul ca sunt probleme si la case mai mari: Grecia, un stat insolvabil. Numai ca el inca n-a gasit nici un neamt sa-l cumpere.

2 Comments

  1. Adi

    Concluzia o trag eu 🙂 Greierele Rulz FIN . Furnica suxx :)Bondaru’ sa moara !!

  2. Si banca creditoare cam pe unde ai baga-o in fabula? furnica su(xxx) oricum 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *