Die hard

3 motive sa mai vizitezi din cand in cand siteul ANAF

Daca viata te-a impins voit in activitati antreprenoriale sau daca sefu’ iti onoreaza salariul pe o microinteprindere/PFA platitoare de TVA, ar trebui sa arunci un ochi pe site-ul (ANAF) ce ne pastoreste taxele si impozitele pe care cu drag, nu-i asa, le platim pentru binele public. Din mai multe motive:

– in drumul meu cotidian acasa – office si retur vad in fiecare zi pe langa rond la P-ta Alba Iulia (ironic, aici este si sediul central al Garzii Financiare 🙂 )  agitate doamne brunete fluturand trecatorilor niste petice de hartie. Sunt vechii furnizori de facturi numai bune de facut una bucata evaziune fiscala;  te lovesti de ei si pe soseaua Colentina, prin compexul Europa si prin alte locuri pe malul Dambovitei. Piata are cerere probabil, altfel n-ar sta inghetate de frig la minus 5 grade asteptand un fraier pe luna caruia sa-i vanda niste hartie igienica. Pentru ca doar in acest scop poti folosi faimoasele facturi. Inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli si TVA pe baza lor e doar o iluzie tentanta, organele statului avand acum doua-trei modalitati de verificare si control prin care vei fi bun de plata daca apelezi la asa ceva:
a) Registrul contribuabililor inactivi , iar  99% din furnizorii de pe aceste facturi fie nu exista, fie sunt declarati inactivi;
b) Declaratia 394 in care mentionezi achizitiile facute de la parteneri, acestia fiind obligati sa declare livrarile catre tine. Realizezi ca “furnizorii” cumparati de la coltul strazii nu vor completa ever aceasta declaratie;
c) conform codului fiscal, orice serviciu nu este deductibil daca nu poti justifica necesitatea prestarii acestora în scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte. Deci ar trebui, pe langa factura fictiva, sa mai inchei si un contract comercial fictiv, cu nume, reprezentat, stampila, semnatura etc. Devine complicat, nu-i asa?

Money-Rain

Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare conform art. 1342
Partenerii tai de afaceri vor verifica in acest registru daca au dreptul la deducere a TVA in momentul in care primesc o factura de la tine. Deja am avut surpriza de a gasi aici societati a caror cifra de afaceri este mai mare de 2.250.000 lei, deci n-ar trebui sa fie inregistrate aici si de asemenea multe societati care aplica sistemul nu apar pe site ANAF.

– daca ai in vedere sa realizezi operatiuni intracomunitare de bunuri si/sau servicii arunca un ochi si pe Validarea numarului de inregistrare pentru TVA -VIES.
Exista mai multe cazuri in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala te poate radia din Registrul Operatorilor Intracomunitari, dintre care amintesc doar pe cel cu impact la 01 ianuarie 2013: daca in anul 2012 nu ai efectuat nici o achizitie /livrare intracomunitara vei fi automat sters, iar eventualii viitori parteneri din UE nu te vor mai gasi, desi tu esti inregistrat in scopuri de TVA pentru operatiuni interne. Posibil sa primesti si o comunicare in acest sens, asa ar fi corect si legal, dar viata bate filmul intotdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *