Motto: “Sunt atat de nervos si de suparat, incat nu vorbesc decat administrativ” – M.V.
Asaltat de programele reformatoare declarate pe media in fiecare zi, la fiecare tocshou, astept emotionat dimineata aparitiile in Monitorul Oficial. Eroare. De la aprobarea bugetului 2010 (pe care trebuie sa-l rectifice cat mai curand, fiind de pe alt continent) si de la tichetele de vacanta insusite in 2009 de Lady U (bune pentru a-mi deconta sejurul meu de patron si nicidecum de a suporta luna de miere a vreunui muncitor de pe plantatie) n-am gasit nici o modificare, plan, masura, injuratura. Daca doriti sa renuntati la Kafka ori serialul de pe “Acasa” nu va mai satisface, puteti citi in biblia legislativa acte normative de importanta nationala:
– stabilierea atributiilor domnului Chirica Lefter( o fi pseudonimul lui Pogea??) , inspector guvernamental in cadrul Secretariatului General al Guvernului … si a inca vreo 50 de astfel slujbasi cu sporuri taiate si salarii plafonate (cum? inca nu au fost scoase? …scuze);
– acordarea cetateniei romane unor persoane cum ar fi Plaiesul Vasile sau Muhammad al Isein (conform dictonului “tara de rahat, oameni de rahat, atentate de rahat”);
– aprobarea stemelor comunelor Ogra, Idependenta si Stefanesti (comune europene fara canalizare si toalete in papusoi)
– eliberarea din functie a unor judecatori (din motive sentimentale, desigur)
Si lista e deschisa si lunga ca cea a semnaturilor pentru EBA pe cand candida la europarlamentare.
Nimic din ceea ce fluxurile agentiilor de stiri le considera breaking news: finantare IMM, scoaterea impozitului minim, eliminarea taxelor parafiscale, nimic din promisiunile facute inainte de investirea unui guvern… mic la stat si in fapt. Este cea mai misto politica de PR atunci cand nu vrei/poti/stii sa faci ceva concret. Un gadget cu fusta scurta incapabil de un “manual job”.
1.300 euro minim impozit pe faliment. Dupa principiul ca zero * x% da intotdeauna zero si inspirat neconcludent din alte economii civilizate, fantoma impozitului minim bantuie in continuare . Mai mult decat atat, chiar si firmele suspendate dupa 01.05.2009 au niste plati de facut la bugetul unic si fara fund, in virtutea platilor anticipate , pe care insa le anticipez (sic!) ca eliminate in curand. Asa cum orice posesor de una bucata business in Romania isi doreste , Ministerul Finantelor pregateste, in mare secret pentru ca deocamdata habar nu are cum vor reactiona politicienii, schimbarea impozitarii pe profit incepand cu semestrul II 2010. Introducerea unui impozit forfetar, unic in Europa, din ce-am vazut intr-un proiect scapat “pe surse”; scoaterea impozitului minim (aducator de bani foarte frumosi in visteria statului in 2009, dar care si-a cam indeplinit “targetul”). Aceste modificari vor face inutile platile anticipate si astfel vom fi pusi in situatia ca, la mijlocul unui an fiscal, sa schimbam regula din mers.
Am fost dintotdeauna un adept al impozitarii forfetare aplicat cu succes in Germania ori Franta, folositoare companiilor mici si mijocii numai prin simplifcarea metodologiei de calcul. Un astfel de impozit aducator de beneficii bugetare reduce semnificativ si costurile acestuia. Un control fiscal dureaza mai putin si e mult mai usor de supravegheat.
Dar cum in Romania orice idee trebuie musai conceputa si aplicata prost, colectarea cascavalului se va face in continuare haotic si fara o fundamentare solida pentru mediul de afaceri.
inhgeras
mi-a place sa ataci un pic si subiectul reformelor din invatamant.
Pt ca din cate am observat si acolo modificarile se fac ca la codul fiscal…totul rezultand intr-un haos total.