Egalitatea de sanse

“Eternul feminin” ne obliga sa ne aplecam consideratia asupra fiicelor Evei, toti ghioceii si florile primaverii  suplimentand astfel gandurile calde si mesajele de suflet izvorate de fiecare 8 martie! Sa fiti iubite si respectate, doamnelor si domnisoarelor!

 

Foto by: Sebastian Enache

Nu trebuie dacat sa-ti arunci o privire intr-o sala de curs a unei facultati de contabilitate, din ASE sau nu, si vei observa o prezenta  zdrobitor majoritara a reprezentantului sexului frumos. Nu trebuie decat sa urmaresti aglomeratia de inceput de an de pe culoarele CECCAR-ului, cu ocazia avizarii anuale, si vei gasi cu greu o palarie, un joben, o voce baritonala. Breasla asta muncitoare si atat de comentata in ultimul timp este ocupata de de tocuri, fuste mai lungi,  mai scurte, mai devotate acestei meserii. Si totusi, TOATE organismele profesionale sunt conduse de barbati, CECCAR, CAFR, CCF. Componenta consiliilor superioare, atat la nivel central, cat si la nivel de filiale, aduna cel mult un firav procent de 20-25% prezenta feminina. Mai un director executiv, mai un sef de comisie audit sau disciplina. Putin, foarte putin, in conditiile in care procentul “fiicelor Evei” in cadrul simplilor membri depaseste lejer 60%.

Da stiu, suntem mai destepti 🙂 , asa cum comenta o doamna auditor, colega si prietena, dar serios vorbind: avem o gena speciala predispusa la “sefii” si la “posturi de conducere”? Cultura patriarhala domina inca traditional, sugerand in continuare locul natural “la cratita” al femeii moderne? Exista teama ca unei candidate la un post de conducere sa i se  puna o eticheta masculina de “femeie-barbat”?  Este sexul slab predispus mai usor la influente si compromisuri, devenind manevrabil si lipsit de fermitate?

Parerea mea sincera este ca noi, barbatii, avem mai mult timp de “prostii” , suete, “sedinte de partid” impinse deseori dupa miezul noptii 😉  si de aceea suntem lasati constient sa NU ne ocupam de lucrurile practice, pentru a nu strica  ceva bine facut.  Nu avem spirit analitic dar vedem mai bine situatia de ansamblu. Stim sa exploatam o padure, dar deseori ne impedicam de un copac. Suntem mai nerabdatori si mai putin meticulosi. Asa ca, doamnelor si domnisoarelor, lasati-ne sa fim “sefi”. Va facem un bine!

PS: Nu ratati concursul cu premii lansat de Forumul “Taverna Economica” , special pentru ziua de 8 martie! Detalii AICI.

2 Comments

  1. inhgeras

    poate ai dreptate cu timpul liber …nu zic nu …copilul acasa daca il doare ceva pana la urma striga “mami….”. Rar il auzi pe tati dand solutii salvatoare anti-durere (poate doar dc mami este plecata). Ideea este ca la mine a fost demonstrat: Creierii femeilor in pozitii de sefi erau mai des plecati la cumparaturi decat creierii masculini plecati la concerte de muzica rock sau la ski. Deci pana una alta barbatii se concentreaza mai bine cand sunt “on top”. parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *