Vin sarbatorile! Am aflat deja de la spoturile cu Mos Craciun si trasuri cu reni, vizibile in toata mass-media si de la site-urile incarcate de fulgi pixelati si felicitari virtuale.
Forumurile dezbat marimea si latimea primelor ipotetice, negociate sau nu, ziarele le reduc cu 70%, angajatorii sunt suspectati ca le opresc doar pentru a-si plati vacantele exotice si ratele la iaht, hypermarketurile spera sa-si salveze vanzarile pe seama lor, salariatii le vad ca o izbavire a unui an prost si plin de incertitudini.
“Majoritatea companiilor a ales ca model de acordare a primelor tichetele cadou. Aceasta decizie este influentata si de posibilitatea ca aceasta cheltuiala sa devina deductibila”, se arata in studiul Paylogic – sursa ZF. Colaborat cu agresiva campanie de marketing a companiilor emitente de tichete avem impresia ca astfel s-a descoperit panaceul universal din punct de vedere fiscal al bonusurilor de sfarsit de an.
Nimic mai fals; eu inteleg ca si firmele de tichete trebuie sa traiasca, dar sa ma sune agenti care imi recita gogosi cu deductibilitatea INTEGRALA pentru angajati, asta deja e dezinformare asumata si prin prisma faptului ca multi angajatori (cu exemple concrete chiar din multinationale) nu cunosc cu exactitate prevederile fiscale, iar parerile sunt luate ca atare.
Sa recapitulam:
1. Din punct de vedere al impozitului pe venit (art. 55 alin.4 lit a CF): “Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: …Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei”
Adica, pentru a nu fi asimilata salariului si pentru a nu fi impozitata cu toate taxele aferente (imp salariu, CAS, ASS, somaj etc) suma maxima ce poate fi acordata, si numai copiilor minori ai salariatilor si nu salariatilor sau salariatelor este de 150 lei. Aceasta suma este neimpozabila indiferent daca ea se acorda in cadouri (tichete cadou, bunuri) sau in bani! Vorbim astfel de o restrictie cat se poate de dura (copii minori, limita 150 lei) care nu poate fi decat marginala in configurarea unei politici de acordare a primelor de sarbatori.
Daca tot trebuie sa ma incadrez intr-un astfel de plafon, prefer sa dau direct bani angajatului pentru a dispune asa cum doreste de ei si nu sa-l constrang in a-i utiliza cu destinatie speciala platind in plus un comision semnificativ firmelor care emit astfel de tichete.
2. Din punct de vedere al impozitului pe profit astfel de cadouri (repet, e acelasi lucru daca sunt acordate sub forma de tichete cadou sau sub forma de bani lichizi) au o deductibilitate limitata in sensul art. 21 alin. 3 lit.c fiind cuprinse in categoria cheltuielilor sociale: c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. … În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;
Trec peste faptul ca directiile din Ministerul de Finante habar nu au sa colaboreze atunci cand emit in comun un text de lege ( impozitul pe venit se refera numai la copii minori, impozitul pe profit la copii minori si salariati) dar observ ca nu am nici un avantaj suplimentar. Daca dau cadouri salariatilor si salariatelor va trebui sa ma incadrez deductibil in limita a 2% din fondul de salarii dar voi fi impozitat cu taxele aferente salariului.
Pentru a avea deductibilitate integrala mai simplu este de a trece prima direct in fondul de salarii, adaugandu-se la venitul brut lunar.
Concluzie: daca doriti sa acordati cadouri “libere” de taxe, puteti numai copiilor minori ai salariatilor, in limita a 150 lei de copil, in limita a 2% din fondul de salarii cumulat pe anul in curs. Simplu, nu? 🙂 Si daca tot o faceti, dati-le bani! lasati tichetele cadou pentru snobii amatori de cumparaturi la mall.
Leila
din pacate asa e 🙁 noi si acum stam pe stoc cu tichete cadou luate de Paste… actionarii nu vor sa le dea pe nedeductibile
Andreea
gand la gand; am fost pusa sa caut despre tichete cadu si nu-mi vine a crede ce citesc la tine :))
LEX-US
Andreea, mai intreaba-ma, mai suna-ma, mai da-mi un mess … si eu caut pe gugle cauciucuri